Lewe menu

Filtry

Humor»

Ocena: 0 Ilość ocen: 0

Piecyk

Co ma wspólnego piecyk kuchenny z blondynką?
- Jedno i drugie trzeba rozgrzać przed włożeniem kawałka mięsa.

Piecyk
  • Obecnie 0 z 5.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ocena: 0/5 (0)

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Ty już oceniałeś/aś tę stronę, oceny można dokonywać tylko raz!

Twoja ocena została zmieniona, dziękujemy za ocenę!

Hyde Park»

Rozmowa rybki

Mówi ryba do rybki-
Jaki ten wędkarz jest szybki,
zyłka niewidzialna,
sprzęt nie byle jaki
na haku smakowite robaki.
Lecz niech łakomstwo nas nie zwiedzie,
byśmy nie były daniem na ludzi obiedzie.
Lecz jeśli wędkarz dla sportu tylko poławia,
to nas wypuści, by w przyszłosci ryby w wodzie mogly się pojawiać.

Rozmowa rybki
  • Obecnie 3,5 z 5.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ocena: 3,3/5 (29)

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Ty już oceniałeś/aś tę stronę, oceny można dokonywać tylko raz!

Twoja ocena została zmieniona, dziękujemy za ocenę!

Szukaj

Reklama

Rybie Oko/Artykuły/O konkretnej rybie/Płoć (Rutilus rutilus) 

Płoć (Rutilus rutilus)

Ocena: 0 
Ilość ocen: 0 
 Ilość wyświetleń: 3442 
Komentarzy: 0 
ID: 48594 
Węzeł: 29162 

W tym artykule przedstawiam jedną z najbardziej popularnych ryb w Polsce. Niedługo opiszę następne.

PŁOĆ (Rutilus rutilus)

Płocie

Płoć należy do popularnych ryb naszego kontynentu. W pierwszych latach swojego życia żywi się planktonem zwierzęcym i roślinnym. Dorosłe ryby pobierają pokarm z fauny na roślinnej i dennej, jedzą mięczaki, glony, oraz cząstki roślin. Większe osobniki są bardziej ostrożne i płochliwe, można powiedzieć, że są prawdziwym rarytasem dla wędkarzy. Wszystkie płocie trzymają się w stadach.
Są rybami długowiecznym, chociaż nie osiągają olbrzymich rozmiarów, ich średnia masa osiąga 0,5 kg, a wielkość 30 cm. Za najlepsze miesiące połowu połci uważany jest koniec maja i początek czerwca oraz druga połowa sierpnia i początek września. Żerują wczesnym rankiem miedzy 3 a 8 oraz po południu od 15 do 21, i później po zmierzchu. Najlepsze połowy można uzyskać podczas odwilży.
Płoć odbywa tarło wiosną, w kwietniu i maju w temperaturze od 10 do 12 stopni Celsjusza. Nie podlega ochronie czasowej, a jej wymiar ochronny wynosi 15 cm.

WARUNKI BYTOWANIA

W JEZIORACH
Mniejsze sztuki trzymają się strefy przybrzeżnej, nie daleko roślinności, gdzie równie łatwo o kryjówkę jak i o pokarm, a są nimi: zooplankton, drobne skorupiaki oraz cząsteczki roślin, zaś większe okazy trzymają się bardziej strefy bezdennej wśród podwodnej roślinności.

W RZEKACH
Płoć żyjąca w rzekach jest zwolennikiem wolego nurtu i właśnie takich odcinków szuka. Stada gromadzą się w głębszych strefach spokojniejszej wody w pobliżu bujnej roślinności.

SPOSOBY ŁOWIENIA

Do połowu płoci używa się zazwyczaj cienkich żyłek 0.15-0.28 mm, przyponów 0.08-0.18 mm. Z reguły podajemy małe przynęty, ze względu na mały pyszczek ryby. Haczyki powinny być dobrze naostrzone i dostosowane do używanej przynęty. Jeżeli używamy przynęt roślinnych ramię powinno być krótkie, zaś do zwierzęcych powinno się stosować ramie o normalnej długości. Ja polecam haczyki z numeracją od 8 do 14. Przy połowach metoda spławikową powinno się używać spławików bardzo czułych np. z kolca jeżozwierza lub o niewielkiej wyporności z antenką (na jeziorach).
Przynętę staramy się układać na dnie lub też nad nim.
Podczas kiedy łowimy metodą gruntową lokujemy przynętę na głębokość 3-5 m, gdzie roślinność nie jest zwarta, a wyrastają pojedyncze małe roślinki (w ten sposób unikamy niepotrzebnych zaczepów). W takich właśnie wodach występują tzw. rarytasy czyli duże płocie. Łowiąc je powinniśmy się uzbroić w podbierak i wypychacz haczyków, a także niewielką osełkę do ich ostrzenia.

PRZYNĘTY I ZANĘTY

Za najlepsze przynęty uważa się: larwy ochotki, białe robaki, czerwone robaki, larwy chruścików, a także parzoną pszenicę, pęczak, groch (pod warunkiem, że są do tego przyzwyczajone), ciasto z chleba i ciasta. Z powodzeniem do połowu można używać także sztucznej muchy. Do nęcenia używa się zazwyczaj zanęt smużących (przyciągających ryby) np. kaszy mannej, płatków owsianych, drobno tartej suchej bułki. Przed połowami polecam zanęcać łowisko sypiąc parzoną pszenicę, kaszę, gotowane ziemniaki. Najpopularniejszymi środkami usprawniającymi aromat jest czosnek oraz anyż.

Uwaga! W rzekach radzę do zanęt dodać odrobinę żwiru. Powinniśmy także stosować taką samą przynętę, jaką stosujemy zanętę (z wyjątkiem smużącej kaszy mannej)

ŻYCZĘ DUŻYCH POŁOWÓW!

Dyskusje i recenzje

Schowaj teksty   
   
 
RSS 2.0
PDF
E-mail do moderatorów Wersja drukowalna - Sklep Wędkarski ŻBIK Pomoc Błędy Księga Gości
Reklamy Krokus: eZ Publish

Wielki Portal Wędkarski "Rybie Oko" ma charakter otwarty (podobnie jak Wikipedia), każdy może zgłosić chęć współpracy przy jego budowie, obsłudze, zarządzaniu i zostać Moderatorem. Również każdy, kto ma ochotę stać się współtwórcą Rybiego Oka, może wybrać sobie własną grządkę do uprawiania i wspólnie z innymi czynić ją zgodną z własną wizją. Może uczestniczyć w rozwoju konkretnego istniejącego już działu wędkarskiego (np.Filmy, Fotografie, Sprzęt, Humor, Wody, Łowiska, Linki, itp.) lub też stworzyć całkiem nowy. Jeśli lubisz wędkarstwo i pragniesz zostać współtwórcą Rybiego Oka wypełnij ten Formularz listu E-mail i napisz w nim czym chcesz się zająć, i dlaczego właśnie Ty. Aktualne gremium adminów i moderatorów zadecyduje, czy zasługujesz na taką rolę, jeśli jednak masz chęci i choć nieco wiesz o wędkarstwie zapewne masz duże szanse :).